top of page

Kittens kunnen vanaf de leeftijd van 9 weken gevaccineerd worden. Een herhalingsenting vindt drie weken later plaats, op 12 weken leeftijd. Uw kat wordt hiermee beschermd tegen de niesziekte en de kattenziekte. Volwassen katten dienen jaarlijks gevaccineerd worden. Omdat de antistoffen tegen kattenziekte langer in het bloed aanwezig blijven, is het niet noodzakelijk elk jaar tegen kattenziekte te vaccineren. Het ene jaar krijgt uw kat alleen de niesziekte vaccinatie; het andere jaar de ‘cocktail’. Als u met uw kat naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw kat gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw kat moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen geleden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Indien uw kat een sterk verhoogd risico heeft om leukemie te krijgen, dan kunt u samen met de dierenarts besluiten om te vaccineren tegen FeLV.

Anker 1

Een kitten moet een aantal keren preventief ontwormd worden, dat kan al vanaf een leeftijd van twee weken. Van het ontwormingsmiddel dat de dierenarts aan kittens kan geven, geeft u de pasta 2 dagen achtereen en dat herhaalt u eerst na 2 weken en later na 4 weken. Bij kittens spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van kittens is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd.

Ook volwassen katten lopen een risico op een wormenbesmetting. Het gaat daarbij om de volgende soorten wormen: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen kat regelmatig te ontwormen; het advies is vier keer per jaar.

Anker 2

Katers kunnen vanaf een leeftijd van vijf maanden vruchtbaar zijn. U kunt uw kater laten castreren als uw kater gaat sproeien. Als hij niet sproeit, kunt u ook wachten tot een leeftijd van ongeveer één jaar.


Poezen worden krols in het voorjaar. De krolsheid kan vanaf de leeftijd van ongeveer 6 maanden optreden, maar begint meestal pas na 7 à 8 maanden. Het wordt geadviseerd om uw poes vóór de eerste krolsheid te laten castreren, op ongeveer een leeftijd van 6 à 7 maanden. Als uw poes niet buiten komt en geen ongecastreerde kater als maatje heeft, dan kunt u ook de eerste krolsheid afwachten. 

Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw kat met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.

Het is verplicht om elke kat die naar het buitenland gaat te identificeren door middel van een chip (of tatoeage). Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

Anker 3
Anker 4
Anker 5

Katten zijn de eindgastheer van een microscopisch kleine parasiet: Toxoplasma gondii. Katten kunnen oöcysten (‘eitjes') van Toxoplasma met de ontlasting uitscheiden. Deze zijn pas na een paar dagen in staat om te infecteren. Mensen kunnen ook besmet worden met Toxoplasma, maar vaak zijn de symptomen mild. 

Het kan alleen een probleem zijn als een vrouw pas tijdens de zwangerschap voor het eerst in aanraking komt met de parasiet. Een infectie kan ernstige afwijkingen aan het zenuwstelsel van het ongeboren kind veroorzaken.

Het mag, maar eigenlijk wordt dit afgeraden. Er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast.
Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw kat. De regels en risico’s verschillen namelijk per land!

Enkele regels op een rijtje:

  •  Per heden moet uw kat geïdentificeerd zijn door middel van een tatoeage of microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.

  •  Alle landen stellen in ieder geval een hondsdolheid (=rabiës)v accinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 1 jaar, binnenkort geldt voor sommige vaccins 3 jaar) verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw kat inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft (o.a. Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk). In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

    

Enkele risico’s op een rijtje:

  •  Teken in Zuid-Europa kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). U kunt uw kat voor een deel beschermen tegen teken.

  •  Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw kat beschermen tegen hartworminfectie.

  •  Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

Anker 6

Het is een algemeen bekende term voor een kater die niet kan plassen. Zowel katers als poezen kunnen een blaasontsteking krijgen, vaak als gevolg van blaasgruis. Verder spelen nog andere factoren een rol, zoals te weinig drinken, overgewicht, te weinig lichaamsbeweging en een verkeerde voeding. Als dat gruis een propje vormt kan dat bij katers in de nauwe plasbuis vastlopen, waardoor hij niet meer kan plassen. Als u dat merkt, moet u direct contact opnemen met de dierenarts om een afspraak te maken, want dit is een spoedgeval en het kan in het ergste geval zelfs tot de dood leiden.

Anker 8

Dierenkliniek Lindenholt

Adres: 

Openingstijden

Maandag    

Dinsdag      

Woensdag  

Donderdag   

Vrijdag           

Zaterdag        

Zondag    

9.00uur-18.00uur

9.00uur-18.00uur

9.00uur-14.00uur

9.00uur-18.00uur

9.00uur-18.00uur

Gesloten

Gesloten

Telefoon: 

  • Facebook
LOGO_Wit.png
bottom of page