top of page

Waarschijnlijk heeft uw puppy bij de fokker al een ‘puppy-cocktail’ (minimaal hondenziekte en Parvo) gehad op 6 weken leeftijd. De volgende vaccinatie (Parvo en ziekte van Weil) vindt plaats op de leeftijd van 9 weken. Daarna heeft uw puppy nog een vaccinatie nodig op 12 weken leeftijd: de ‘grote cocktail’ (hondenziekte, Parvo, ziekte van Weil, besmettelijke leverziekte, para-influenza en adenovirus type 2).

Een volwassen hond dient ook elk jaar een vaccinatie te krijgen. Sommige onderdelen van de ‘grote cocktail’ bieden langdurige bescherming en zijn niet noodzakelijk om elk jaar te herhalen. Daarom wordt er, afhankelijk van wat nodig is, een ‘grote cocktail’ of een ‘kleine cocktail’ gegeven.

Indien uw hond een groter risico loopt op kennelhoest, dan is het verstandig uw hond hier extra tegen te beschermen. Dat is wanneer uw hond bijvoorbeeld in een pension moet logeren, een hondenshow gaat bezoeken of met de hondenuitlaatservice meegaat. Sommige van deze instellingen stellen een kennelhoestvaccinatie zelfs verplicht.
Als uw hond veel zwemt en het hele jaar door hiermee een risico loopt op de ziekte van Weil, is het verstandig uw hond elk half jaar te beschermen tegen de ziekte van Weil.
Indien u met uw hond naar het buitenland gaat, is het volgens de wet verplicht dat uw hond gevaccineerd moet zijn tegen hondsdolheid (rabies). Uw hond moet wel ouder zijn dan 3 maanden. Deze vaccinatie moet minstens een maand van te voren gegeven worden. Voor sommige landen gelden uitzonderlijke regels en wordt er bijvoorbeeld bloedonderzoek geëist. Zie verder bij de informatie over buitenland.

vraag 1

Een puppy moet een aantal keren preventief ontwormd worden. Dat kan al vanaf 2 weken leeftijd. Bij puppy’s spelen meestal alleen spoelwormen een rol; deze hebben een wormcyclus van ongeveer 2 weken. Een voorbeeld schema van ontworming van pups is op 2, 4, 6, 8, 12 en 16 weken leeftijd.

Ook volwassen honden lopen een risico op een wormenbesmetting. Het gaat daarbij om de volgende soorten wormen: spoelwormen, haakwormen en lintwormen. Daarom is het verstandig om ook uw volwassen hond regelmatig te ontwormen; het beste is vier keer per jaar. 

vraag 2
vraag 3

 Ja, pups die op volwassen leeftijd een gewicht van meer dan 20-25 kg zullen bereiken, hebben een andere voersamenstelling nodig dan pups van kleine rassen. Bij ‘grote rassen’ (zoals bijvoorbeeld Labrador Retriever, Golden Retriever, Rottweiler, Berner Sennen) komen gewrichtsproblemen voor die deels erfelijk zijn, maar ook beïnvloed worden door de kwaliteit van de voeding en de snelheid van de groei. Voorbeelden van deze problemen zijn HD (heupdysplasie) en ED (elleboogdysplasie).
De voeding moet daarom voldoen aan een aantal eisen:
  • een verlaagd energie gehalte, om overgewicht en een te snelle groei te voorkomen
  • een verlaagd calciumgehalte
  • voldoende voedingstoffen en vitaminen voor de groei
Daarnaast is het belangrijk dat uw puppy niet te lang achtereen beweegt en zoveel mogelijk aan de lijn wandelt, geen trappen loopt en niet springt. Wel goed zijn rechtlijnige bewegingen (draven naast de fiets) en zwemmen (pas als uw pup volledig gevaccineerd is).


 

   Meestal is het niet nodig een reu te castreren. Als uw reu erg dominant is, kan castratie wel verstandig zijn. Soms moet een reu op oudere leeftijd gecastreerd worden wegens prostaatproblemen.
Voor teven zijn de overwegingen anders. Om op latere leeftijd een aantal ziektes (bijvoorbeeld melkkliertumoren, baarmoederontsteking en suikerziekte) voor een groot deel te kunnen voorkomen, is het verstandig uw teef op jonge leeftijd te castreren. Ons advies hierbij is zo’n 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Eventueel kan het ook vóór de eerste loopsheid.

vraag 4
vraag 5

   Door een microchip onder de huid aan te brengen wordt uw hond met een uniek nummer geïdentificeerd. De pijnlijkheid van het aanbrengen van een chip kunt u vergelijken met een vaccinatie. De chip wordt met een speciaal afleesapparaatje gedetecteerd. Het nummer van de chip wordt gekoppeld aan uw naam– en adresgegevens.   

 

Rashonden worden als puppy bij de fokker al gechipt door de Raad van Beheer. Sinds 2004 is het verplicht dat elke hond die naar het buitenland gaat geïdentificeerd is door middel van een tatoeage of een chip. Daarnaast verplichten de meeste dierenverzekeringen een chip. Als uw huisdier vermist is, kan hij of zij via een zoeksysteem op het internet achterhaald worden.

 Ja, maar eigenlijk raden we het niet aan. Er zijn een hoop regels waar u rekening mee moet houden en er zitten ook risico’s aan vast.
Neem ruim van te voren contact op met de dierenarts en vertel naar welk land u van plan bent te gaan met uw hond. De regels en risico’s verschillen namelijk per land!

Enkele regels op een rijtje:

  •  Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond geïdentificeerd zijn door middel van een microchip zodra u de grens overgaat. Soms volstaat een leesbare tatoeage ook.

  •  Alle landen stellen een hondsdolheid (=rabiës) vaccinatie minimaal 21 dagen voor vertrek, óf binnen de geldigheidsduur van de vorige vaccinatie (meestal 1 jaar, binnenkort geldt voor sommige vaccins 3 jaar), verplicht. Enkele landen eisen een legalisering door de RVV. Sommige landen eisen een bloedonderzoek dat aantoont dat uw hond inderdaad voldoende antistoffen tegen hondsdolheid heeft. Dit zijn bijvoorbeeld Turkije, Noorwegen, Zweden, Malta en het Verenigd Koninkrijk. In uitzonderingsgevallen stelt een land een quarantaine periode verplicht.

  •  Vanaf 3 juli 2004 moet uw hond een nieuw Europees dierenpaspoort bezitten. Er geldt een overgangsregeling tot oktober 2004. Voor sommige landen moet de dierenarts hierin een gezondheidsverklaring tekenen. De gezondheidsverklaring van maximaal 5 dagen oud voor Frankrijk is dus vervallen!

  •  In een aantal landen gelden er bepaalde regels over het aangelijnd en gemuilkorfd zijn van bepaalde hondenrassen. Sommige rassen zijn zelfs verboden in Duitsland en Frankrijk!

Enkele risico’s op een rijtje:

  •  Teken in Zuid-Europa, kunnen ziektes overbrengen, bijvoorbeeld Babesia, Ehrlichia en de ziekte van Lyme (Borrelia). Het is verstandig uw hond te beschermen tegen teken.

  •  Muggen in Zuid-Europa of in de Verenigde Staten kunnen de larfjes van hartworm overbrengen. U kunt uw hond beschermen tegen hartworminfectie.

  •  Zandvliegen in Zuid-Europa en in de tropen kunnen de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen.

  •  Denk eraan dat een op reis opgelopen ziekte langdurig aanwezig kan zijn, soms moeilijk te genezen is, maar ook maanden tot jaren na de vakantie pas tot uiting kan komen…

vraag 6

Dierenkliniek Lindenholt

Adres: 

Openingstijden

Maandag    

Dinsdag      

Woensdag  

Donderdag   

Vrijdag           

Zaterdag        

Zondag    

9.00uur-18.00uur

9.00uur-18.00uur

9.00uur-14.00uur

9.00uur-18.00uur

9.00uur-18.00uur

Gesloten

Gesloten

Telefoon: 

  • Facebook
LOGO_Wit.png
bottom of page